Adrasan

Adrasan koyuna kuşbakışı
Adrasan koyuna kuşbakışı

Hep deriz ya; doğal güzelliği bozulmamış, beton bloklar ve trafik olmayan ağaçlar ve yeşillikler arasında deniz kenarında bir yer! İşte Adrasan tam öyle bir yer.

Adrasan’ı görenler mutlaka müptelası oluyor, artık başka bir yere gitmiyor bütün tatillerini orda geçiriyor o da yetmiyor emeklilik hayalleri için küçük bir toprak alayım hayali bile kuruyor buraya gelenler.

Bir tarafı mis kokulu yeşil çam ağaçları kaplı dağlar ile çevrilmiş diğer tarafında tertemiz masmavi denizi ile sizleri büyüleyecek bir doğal cennet. 2,5km kumsal sahilinde denize girmeye doyamayacaksınız.


Adrasan denizi, güneşi, yeşillikleri ve tarihi ile her kesimden meraklı turisti kendisine çekiyor. Adrasan’da lüks oteller yok. Genellikle yerlisi olan aileler tarafından işletilmekte olan otelleri, pansiyonları ve bungalov evleri ile ister ailenizle birlikte ister arkadaşlarınızla tatil yapabileceğiniz bir sımsıcak bir ilgi göreceğiniz bir beldedir. Adrasan’da doğa meraklıları için herşey var. Yeni dostluklar edinmmek, balık avlamak, dalış yapmak, yürüyüş yapmak, tekne turlarına katılmak, çevresindeki tarihi yerleri görmek ya da huzurla dinlenerek geçirebileceğiniz dingin zamanlar.

Adrasan, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı ve 1996 yılında belde olmuş. Çevresi çam ağaçları ile kaplı ilginç bir koya sahip. Karadan denize ters rüzgarlar alıyor ve bu yüzden rüzgar gücünün egemen olduğu geçmiş yıllarda yelkenliler bu koya giremeyip medeniyet izlerini Olympos, Phaselis, Antalya limanlarına taşımışlar. Adrasan ismi Rumca’dan geliyor ve belde yeni adıyla Çavuş köy olarak da tanınıyor.

Sırtını Beydağları’na dayamış olan koyun zemini kum ve denizi sığ çevresi ise karayolu olmayan birbirinden ilginç doğal güzelliklerle dolu. Su sporlarına meraklı olanlar için de, eşi bulunmaz bir parkur niteliği taşıyor. Deniz suyu sıcaklığı yüksek ve sezonu uzun yörede, özellikle berrak ve 29 metreye yakın sualtı görüş mesafesine sahip deniz, balıkadam ve sualtı fotoğrafçıları için yeterli şartları oluşturuyor. Adrasan’ın kapalı koyu, geniş ve uzun bir kumsala sahip. Her yerinden denize girme imkanı var. Koyun karşısındaki Musa Dağı’na bağlı Eliğ, tepesi çökmüş bir deveyi andıran silueti ile ilgi çekiyor. Koyun başında Markız tepesi yer alıyor. Adrasan koyunun her iki tarafından çıkılan orman içi yükseklikler, koyun ne kadar estetik olduğu konusunda fikir sağlayacak güzellikler sergiliyor. Çevre gezilerine meraklı olanlar için Olympos antik kenti, sönmeyen ateşiyle mitolojik dağdaki Yanartaş, en yakın gezi yerleri. Çıralı, Kaş, Demre, Myra, Patara, Xantos, Phaselis ve Antalya ise diğer uğrak yerleriniz olabilir.

Tarifi zor bir atmosfer ayrılmak istemeyeceğiniz bir ortam. Gerçek dinlenmenin tam adresi Adrasan. Antalya, zaten turistlerin olmuş, bir kalabalık, bir sıcak, bir telaş kent içinde yoğrulurken Adrasan Antalya’nın 100 km uzağında huzur, sakinlik, vaat ediyor.

Uzun bir yaz mevsimi olan Adrasan’da anıtlaşmış çınar ağaçları gölgesinde konaklayan tatilciler zamanın büyük bölümünü bahçe, teras ve Adrasan’ın ünlü kumsalı ve denizinde geçiriyorlar. Kumluca ilçesine bağlı Adrasan’ın 2 km’lik kumsalı boyunca koyun sol başı Dere Mevkii olarak anılıyor. Tahtalı Dağları’ndan doğan kaynak suyu bünyesinde levrek, kefal gibi balıklar da barındırıyor. Koyun sağ başı ise otellerin pansiyonların bulunduğu hatta ikinci sokağın da açıldığı yoğun bölüm olarak da dikkat çekiyor. Çevreye ve yürüyüşe meraklı olanlar için trekking alanları bulunuyor. Mavikent-Gelidonya arasında denizin en haşin anında bile en sakin sığınak yeri olarak ünlenen kumsalı ve plajı ile cazibesini koruyan Oturak Koyu görülebiliyor. Oturak Koyu’ndan yakınlarında Karaöz Mahallesi ile karşılaşanlar Ankaralıların mekanı olarak bilinen 200’e yakın villanın süslediği günübirlik piknik alanlarına sahip bir başka özel koya giriyorlar. Karaöz’ün devamında sahili takip ederek Papaz İskelesi adlı koy çam ağaçları gölgesinde bir başka günübirlik piknik alanı olarak hizmet veriyor. Diğer yandan obaların da yer aldığı Antalya’nın en büyük kıyı şeridi olan Mavikent’te Finike’ye kadar ulaşan 25 km’lik kumsal istikbal vaad ediyor. Adrasan’da düzenlenen faaliyetler arasında dalgıç okuluna kayıt alan öğrenciler, tatile gelenler dalış kursları alabiliyor. Her gün grup dalışları Üç adalar mevkii ile Pırasalı ada ve Sulu ada mevkii’nde 25-30 metrede gerçekleştiriliyor ve öğrenciler kurs sonunda dalış sertifikalarına kavuşuyorlar.

Papaz Koyu’na yanaşan tekneler tuttukları balıkları sahildeki restaurant ve tesislere veriyorlar. Bu bölgede diğer amatör balıkçılar da kayalık mevkilerinde zıpkınla veya oltayla balık iri balıklar yakalayabiliyorlar. Adrasan balık avı, dalış ve doğa yürüyüşleri konusunda ideal bir yer.

Adrasan haritası

Mesaj veya Yorum yazabilirsiniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

× Whatsapptan mesaj yaz
%d blogcu bunu beğendi: